• autokliniek.be | Het is geregistreerd bij Auto Elektronika Clinic.

  • ABS-REPARATIE

    ABS-REPARATIE

    Rijden op een gladde weg kan overweldigend zijn. Daarom zijn antiblokkeersystemen erg belangrijk. in alle wegomstandigheden, in alle soorten beladingstoestanden van voertuigen.

    Het ABS-remsysteem is bijna standaarduitrusting geworden op de meeste voertuigen. Het is een remsysteem dat zorgt voor volledige dominantie op het stuur door te voorkomen dat de wielen blokkeren bij plotseling remmen en dit kan bij alle soorten belasting, alle wegomstandigheden en in verplichte situaties bij verschillende snelheden. ABS is een systeem dat de verandering in het aantal omwentelingen van elk wiel bewaakt via een regeleenheid in geval van remmen.

    Bij een plotselinge afname van het aantal omwentelingen (bijvoorbeeld bij het remmen op een gladde ondergrond) en het blokkeren van het wiel, verlaagt de regeleenheid automatisch de remdruk. Wanneer het wiel weer accelereert, wordt het wiel afgeremd door de remdruk weer te verhogen. Deze fase komt vele malen per seconde voor. Zelfs als de rechter- en linkerkant zich op verschillende verdiepingen bevinden (bijvoorbeeld, de rechterwielen zijn nat, de linkerwielen zijn droog), is er geen vergrendeling of slippen. Op deze manier is de stuurcontrole volledig en is de remweg zeer kort. Van de wetten van de fysica kan nooit worden afgeweken, dat wil zeggen dat er altijd verschillende wetten van de fysica aanwezig zijn. Zelfs met ABS op nat wegdek is de remweg groter dan op droog wegdek. Bij het remmen zijn altijd verschillende natuurwetten betrokken. Niets kan ze voorkomen. Het doel is om deze wetten optimaal te benutten. Als een bestuurder een bocht ingaat met een hogere snelheid dan de maximaal mogelijke limietsnelheid, kan ABS hem slechts zoveel helpen als het de auto helpt om niet op ijs te slippen. Sensoren registreren continu precies of de wielen op elk moment van de vertraging op de juiste snelheid staan. Als de snelheid van een van de wielen te laag is, is er kans op blokkeren, de remdruk wordt verlaagd door de sensor op dat wiel. op deze manier herwint het wiel zijn normale draaisnelheid. de gevaarlijke stoptoestand wordt geëlimineerd en het begint met zijn normale snelheid te draaien in de remtoestand. Op dit moment wordt de remdruk op dat wiel door de sensor weer verhoogd. Als er een re-lock is, wordt dezelfde gebeurtenis herhaald.

    WERKEND PRINCIPE

    De theorie achter antiblokkeerremmen is eenvoudig. Een slipwiel (waar het contactvlak van de band slipt ten opzichte van de weg) heeft minder tractie dan een antislipwiel. Als je vastzit op ijs, als je wielen draaien, weet je dat je geen grip hebt. Dit komt doordat het contactvlak verschuift ten opzichte van het ijs. (zie Remmen: Hoe wrijving werkt Meer). Door te voorkomen dat de wielen slippen tijdens het vergrendelen, bieden tweeweg-antiblokkeerremmen u een voordeel. Je stopt sneller en je bestuurt de besturing terwijl je stilstaat.

    ALS HET ABS-LAMPJE AAN IS

    EAls uw ABS-lampje brandt, zet u het contact van het voertuig uit en vervolgens weer aan. In sommige gevallen kan het slechts een tijdelijke storingsmelding zijn. Het werkt immers met een elektronische infrastructuur. Als het ABS-lampje nog steeds brandt wanneer u het opnieuw start, moet u het naar de service brengen.

    WERKT ABS ECHT?

    Antiblokkeerremmen helpen je echt om beter te stoppen. Ze voorkomen dat de wielen blokkeren en zorgen voor de kortste remweg op gladde oppervlakken. Maar voorkomen ze echt ongelukken? Het is de ware maatstaf voor de effectiviteit van ABS-systemen.

    Het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) heeft verschillende onderzoeken uitgevoerd om vast te stellen of voertuigen met ABS betrokken zijn bij meer of minder dodelijke ongevallen. Uit een in 1996 uitgevoerd onderzoek bleek dat voertuigen die zijn uitgerust met ABS minder betrokken zijn bij dodelijke ongevallen dan voertuigen die niet betrokken zijn bij dodelijke ongevallen. Uit het onderzoek bleek dat auto's met ABS een grotere kans hebben om dodelijk te zijn voor inzittenden van een ABS-auto, met name eenzijdige ongevallen, in termen van ongevallen, ook al vormen ze een ongevalsgevaar voor inzittenden van andere voertuigen.

    Over de reden hiervan wordt veel gespeculeerd. Sommige mensen denken dat bestuurders van met ABS uitgeruste auto's ABS misbruiken door te remmen of de remmen los te laten wanneer ze het systeem voelen trillen. Sommige mensen denken dat omdat ABS het mogelijk maakt om te sturen tijdens paniekstop, meer mensen denken dat ze van de weg raken en botsen.

    Wat meer recente informatie kan wijzen op een verhoogd aantal ongevallen met ABS-auto's, maar er is nog steeds geen bewijs dat ABS de algehele veiligheid verbetert.